Welkom in de Raadskelders

Bezoekdagen

 Raadskelders Stadhuis

Grote Markt 9 - 3000 Leuven

OPEN elke 3e zaterdag van de maand (uitgezonderd de feestdagen) 

van 10u tot 11.45u

en van  13u tot 16.45u

GRATIS INKOM!

stadhuis.jpg

Stadhuis van Leuven

De raadskelders kan men vinden onder het prachtige stadhuis van Leuven. Deze kelders welke oorspronkelijk stammen vanuit de 13e en 14e eeuw en gebruikt werden om het huidige stadhuis van Leuven op te richten, werden rond 1970 volledig gerestaureerd. We vinden de ingang op de grote markt naast de huidige pui van het stadhuis via een eigen trap en toegangsdeur. Vermits in 1709 de oorspronkelijke toegang tot het stadhuis werd aangepast met een grotere pui, kwam de originele toegang tot de kelders te vervallen. In de kelder kan men het restand van de oorspronkelijke toegang nog terug vinden. 

 
keldertrap.jpg

Situatie vòòr de restauratie

Vandaag zijn de kelders in gebruik genomen door het verbond der jaartallen die hier hun museum hebben en waarbij al hun kaders en attributen zijn tentoongesteld. Een gratis bezoek aan de raadskelders kan eenmaal per maand gebeuren, waarbij zowel een delegatie van het verbond der jaartallen als een stadsgids U verdere informatie kunnen verschaffen over de geschiedenis van de kelders als over de aanwezige kaders. De kelders zijn elke derde zaterdag van de maand geopend van 10u tot 11u45 en van 13u tot 16u45. 

De toegangstrap voor de restauratie

zuil.jpg
eersteplaats.jpg

Voorste kelder voor de restauratie

Een detailopname van een van de zuilen

Situatie na de restauratie

Bezoekdagen

 Raadskelders Stadhuis

Grote Markt 9 - 3000 Leuven

OPEN elke 3e zaterdag van de maand (uitgezonderd de feestdagen) :

van : 10.00 tot 11.45u

en van : 13.00 tot 16.45u

GRATIS INKOM!

Fonske

Met de mannen van 1925 is er een kostuum van het jaartal in het Leuvense straatbeeld verschenen. Dit om de eigenheid van de groep nog meer te doen opvallen. Fonske, het beeldje dat links van het stadhuis te vinden is, krijgt jaarlijks van het afgaande jaartal een kopij van hun kostuum aangemeten.

Badge voor vest

Varia

Omdat de jaartallen fier zijn op hun geboortejaar hadden sommigen niet alleen de traditionele vlag en sticker, maar werden er ook bijkomende items gemaakt dat aan hun jaartal deed denken. Meestal draagt het item het logo of het jaartal en werden deze items als gift gebruikt bij herdenkingsgelegenheden etc....