top of page

De marrainen 

van de Vriendenkringen Mannen van het Jaar

Collage google foto's.PNG

Historiek

Het unieke aan de ‘Vriendenkringen Mannen van het Jaar’ te Leuven, is dat het verenigingen zijn van ‘mannen’ welke gesticht worden, op het ogenblik dat ze veertig worden, uitsluitend op basis van het gemeenschappelijk geboortejaar.

 

Het kiezen van een ‘Marraine’ is GEEN verplichting binnen het Jaartallenleven. Sommige vriendenkringen hebben dan ook een marraine en anderen weer niet.

 

Het zouden de ‘Mannen van 1906’ zijn die als eersten een marraine kozen en dit in navolging van de traditionele marraine bij de studentenclubs. De marraine was toen gewoonlijk de uitbaatster van het lokaal. Met de jaren werd de keuze verlegd naar andere personen en dit gezien het soms veelvuldig wijzigen van lokaal of de wijzigende verwachtingen van de leden van de vriendenkring.

 

De marraine, het woord zegt het zelf (meter), wordt geacht op dezelfde wijze op te treden tegenover de vriendenkring als in het normale leven.

 

De marraine neemt echter ‘geen’ deel aan de bestuurs- en ledenvergaderingen, ze kan echter wel uitgenodigd worden voor of na de vergadering. Ze neemt tevens geen deel aan de specifieke ‘mannenreizen’ (bvb de jaarlijkse reis, de jubileumreis), het is wel mogelijk dat haar partner deelneemt.

 

Het Verbond der Jaartallen Leuven heeft een coördinerende en overkoepelende rol wat de marrainen betreft. Een zestal vergaderingen per jaar zijn voorzien. Het Verbond zorgt tevens dat de marrainen de aandacht en waardering ontvangen waarop ze recht hebben.

 

De marrainen belichamen tevens de sociale activiteiten van het Verbond en de Vriendenkringen en meer bepaald de ‘Speciale Kinderdag Arthur Dewit’ (de tweede woensdag van Leuven Kermis). Een vierhonderdvijftig minderbedeelde kinderen uit de Leuvense instituten genieten dan van een onvergetelijke kermisnamiddag en dit ook dank zij de steun van de foorreizigers en het stadsbestuur. Hiervoor worden in de loop van het jaar ook een aantal activiteiten voorzien om de nodige fondsen te verzamelen (Kerstmarkt, Cultureel Evenement, Marrainenbal).

Historiek
Vergaderingen

vergaderingen

Café Tempo
De Becker Remyplein 52  
3010 Kessel-Lo

 

Pare maanden 2022

Activiteiten

Zondag 27 maart 2022 Marrainendiner in zaal Lassaut

Woensdag 14 September 2022

49ste Speciale Kinderdag Arthur Dewit
Leuven Kermis

Van woensdag 7 december tot en met zondag 18 december 2022

Kerstmarkt Leuven

Opbrengst ten voordele van de Speciale Kinderdag Arthur Dewit.

Activiteiten
Kinderdag

Kinderdag, ons goed doel

  • YouTube
kermis1.gif

14 September 2022.

49e Speciale kinderdag Arthur Dewit.

 

Om 13u30 : Samenkomst in het Sint-Donatuspark (Stadspark) - Leuven
Opvang kinderen van de Leuvense Instituten

+/- 14u00 : Begeleiding van de kinderen langs Leuven Kermis

 

vanaf 16u00 : Kinderen krijgen geschenken
in Sancta Maria
Charles Debriotstraat 13
3000 Leuven

Om 18u00 : Prijsuitreiking aan de aanwezige deelnemende instituten

bottom of page